Herstel na een keizersnede

Terug naar overzicht

Herstel na een keizersnede

Het is opmerkelijk dat er zo weinig informatie en begeleiding beschikbaar is over het herstel na een keizersnede, terwijl het een ingrijpende buikoperatie is. Wellicht heeft je verloskundige je aangeraden om gedurende de eerste drie weken na de bevalling geen zware lasten te tillen. Dit kan echter uitdagend zijn met een pasgeboren baby en een partner die mogelijk minder verlof heeft dan jij.

Het herstelproces en terug naar sporten met een keizersnede verschilt niet zoveel als met een reguliere bevalling, maar vergt wel meer tijd. Houd te allen tijde rekening met de signalen die je lichaam tijdens het sporten afgeeft en forceer jezelf niet. Het is beter om iets rustiger aan te doen dan te snel te gaan. Kies bewegingen die comfortabel aanvoelen en waarbij je jezelf veilig voelt.

Wat gebeurt er precies tijdens een keizersnede?

Bij een keizersnede snijdt de chirurg door je huid, vetcellen, weefsels en de buikwand. Vervolgens worden de buikspieren opzij geschoven en wordt de blaas naar beneden verplaatst, waarna de baarmoeder wordt ingesneden om de baby ter wereld te brengen. Kort daarna wordt de placenta verwijderd.
De operatie wordt afgesloten door de baarmoeder te hechten, de blaas terug te plaatsen en daarna de verschillende weefsellagen, buikspieren en huid te hechten. Vanwege de vele lagen die gehecht moeten worden en de diepe ingreep ontstaat er littekenweefsel.

Bekkenbodemspieren

Zelfs na een keizersnede is het cruciaal om te werken aan het herstel van de bekkenbodemspieren, omdat zwangerschap het risico op bekkenbodemproblemen vergroot. Dit kan komen door het gewicht van je baby die drukt op de bekkenbodemspieren, de groeiende baarmoeder oefent druk uit op andere organen, het litteken van de keizersnede kan zenuwpijn veroorzaken in het bekken, wat pijn in de vagina, baarmoeder en een constant aandrang om te plassen kan veroorzaken en veel vrouwen ontwikkelen een slechte houding tijdens de zwangerschap door het extra gewicht aan de voorkant van hun lichaam, wat kan leiden tot een gespannen bekkenbodem. Het is daarom belangrijk om te leren hoe je bewust je bekkenbodemspieren kunt ontspannen.

6 weken na de operatie mag ik weer sporten toch?

Na zes weken is je huid misschien hersteld, maar je innerlijke herstel duurt langer. Een keizersnede is een serieuze operatie, en je kunt rekenen op een herstelperiode van ongeveer 9 tot 12 maanden. Vergelijk het met een knieoperatie waarbij de voorste kruisbanden zijn gescheurd, waar ook een herstelproces van 9 tot 12 maanden wordt verwacht. In deze tijd volg je regelmatige controles bij de arts, stelt de fysiotherapeut een behandelplan op en breid je geleidelijk je activiteiten uit. Het is echter belangrijk op te merken dat dit soort nazorg en begeleiding doorgaans ontbreekt na een keizersnede.

De eerste 6-8 weken na een keizersnede

  • Het is bijna vanzelfsprekend dat je gedurende de eerste twee weken na een keizersnede alles uit handen geeft wat mogelijk is. Dit betekent dat je je voornamelijk concentreert op de zorg voor je baby: knuffelen, voeden en slapen. Als het mogelijk is, zorg er dan voor dat iemand anders je baby optilt en aan je geeft tijdens het voeden, zodat je dit niet zelf hoeft te doen. Wees niet bang om hulp te vragen, dat is echt oke!
  • Na de eerste twee weken van vrijwel geen activiteit kun je beginnen met het herstellen van de functie van je inner core unit. Het herstellen van de inner core unit is cruciaal om bijvoorbeeld lage rugpijn te voorkomen. Ook mag je na 2 weken weer kleine stukjes wandelen. Begin eerst rond je huis en verleng geleidelijk de tijd zodat je uiteindelijk dagelijks 15 tot 20 minuten kan wandelen.
  • Wanneer je uit bed wilt komen, doe dit dan eerst door op je zij te rollen vanuit een liggende positie. Vanaf je zij kun je jezelf voorzichtig overeind helpen. Doe dit gedurende de eerste 6-8 weken na de operatie. Waarom? Door bewegingen te vermijden waarbij je buikspieren worden aangespannen, zoals bij een crunch of sit-up, minimaliseer je de druk op het litteken en de voorste buikspieren. Dit vermindert het risico op een diastase.
  • Wanneer je ademhalingsoefeningen goed gaan en je weer langzaam de connectie met je bekkenbodemspieren begint te voelen, is het tijd om wat meer uitdagende oefeningen toe te voegen aan je dagelijkse routine. Dit kun je al doen in de eerste zes weken na de bevalling, maar als je je er nog niet klaar voor voelt, neem dan gerust de tijd.
  • Je core bestaat uit alle spieren die je ruggengraat ondersteunen, inclusief de bilspieren. Zoals eerder vermeld, moeten je buikspieren gedurende de eerste 6 weken na een keizersnede voorlopig alleen getraind worden met ademhalingsoefeningen. Gelukkig mag jij je bilspieren wel al geleidelijk gaan belasten.

Wat te doen na 6-8 weken?

Op dit moment ben je nog steeds bezig met de eenvoudige oefeningen die eerder zijn besproken. Je bent mogelijk ook klaar voor meer uitdagende oefeningen en kunt niet wachten om weer intensiever te trainen. Maar het is essentieel om te onthouden dat je herstelproces 9 tot 12 maanden duurt en dat je pas aan het begin staat.

Je trainingen zullen aanvankelijk niet langer dan 20 minuten duren, met voldoende rust tussen de oefeningen. Je zult voornamelijk werken met je eigen lichaamsgewicht en lichte apparatuur zoals cable stations en elastieken. Je kunt ook gebruikmaken van lichte dumbbells en kettlebells. Voorbeelden van geschikte oefeningen zijn dead bugs, hip thrust, squat en split squat zonder gewichten, TRX-rows en cable rows.

Bij alle oefeningen is het belangrijk om de ‘inner core unit’ ademhaling toe te passen. Adem volledig uit tijdens het zwaarste deel van de oefening. Bijvoorbeeld, bij squats adem je in terwijl je naar beneden gaat en adem je uit terwijl je omhoog komt.

Wat je absoluut moet vermijden

  • Touwtjespringen, hardlopen, enzovoort.
  • Crunches, sit-ups en andere buikspieroefeningen die neerwaartse druk op je core uitoefenen (planken moet je ook nog even vermijden, maar zijwaartse plank zijn wel toegestaan).
  • Step-ups en laterale lunges.
  • Oefeningen met zware gewichten.
  • Oefeningen die te veel druk uitoefenen op je bekkenbodemspieren (dus vermijd squats met zware gewichten).
  • Zware gewichten boven je hoofd tillen.

Bezoek een bekkenbodemfysiotherapeut

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om een bekkenbodemfysiotherapeut te gaan. Deze specialist kan een inwendig onderzoek uitvoeren om te controleren of je van binnenuit goed herstelt. Ze zullen ook testen hoe goed je je bekkenbodemspieren kunt aanspannen en ontspannen. Dit is van cruciaal belang, niet alleen voor je herstel na de bevalling, maar ook voor de gezondheid van je lichaam op latere leeftijd. Door na de bevalling te leren hoe je je bekkenbodemspieren correct gebruikt, verminder je het risico op orgaanverzakking en incontinentie op latere leeftijd.

error: Content is beveiligd!!