Billenknijpen tijdens en na de zwangerschap

Terug naar overzicht

Billenknijpen tijdens en/of na de zwangerschap

Heb je na je bevalling het gevoel dat je geen kont meer over hebt? Je bent zeker niet de enige moeder die hiermee worstelt!

Tijdens de zwangerschap kantelen veel vrouwen hun bekken, waarbij ze hun billen onder hun lichaam trekken om balans te houden met hun steeds groeiende buik. Na de bevalling blijft het bekken vaak in deze positie, doordat je spieren zijn verzwakt en hun lengte is veranderd. Het gevolg? Je loopt rond met een platte bil en, erger nog, je traint zelfs met je billen onder je geknepen!

Wat gebeurt er als dit je nieuwe standaard wordt? Precies, je krijgt een platte kont omdat je bekken vastzit in deze houding.

Niet alleen ziet een platte kont er minder mooi uit, het kan ook leiden tot serieuze lichamelijke klachten. Hoe dat werkt? Ik leg je drie redenen uit:

Een platte kont verstoort de positie van je bekkenbodem

Je bekkenbodem functioneert het beste wanneer deze zich direct onder je ribben bevindt. Door je billen onder je lichaam te knijpen, raakt je bekkenbodem uit positie, waardoor hij minder goed werkt. Een slecht functionerende bekkenbodem kan leiden tot problemen zoals incontinentie, SI-gewrichtspijn, orgaanverzakkingen en rugklachten.

Als je nu last hebt van deze klachten, maar hard werkt aan je herstel na de bevalling, is het misschien tijd om te controleren of je onbewust je billen onder je lichaam knijpt.

Een platte kont beperkt het gebruik van je bilspieren

Hoewel je denkt dat je je bilspieren gebruikt door ze samen te knijpen, is dat niet het geval. Door ze continu in een verkorte positie te houden, kun je ze niet volledig benutten. Dit leidt niet alleen tot een platte, maar ook een zwakke kont. Je onderrug en benen nemen dan onnodig veel werk over, wat het risico op blessures en pijn vergroot. Bovendien verdwijnt de natuurlijke holling in je onderrug, wat extra druk op je wervels kan geven en rugklachten kan veroorzaken.

Een platte kont brengt je SI-gewricht in een kwetsbare positie

Door je billen onder je te trekken, open je als het ware je SI-gewricht (de verbinding tussen je bekken en onderrug). Dit maakt het gewricht kwetsbaar, vooral bij activiteiten zoals hardlopen. Zonder de ondersteuning van sterke bilspieren moet je SI-gewricht harder werken, wat kan leiden tot lage rugpijn.

Samengevat: naast het feit dat een platte kont minder aantrekkelijk is, veroorzaakt het ook stress voor de rest van je lichaam en belemmert het een goed herstel van je bekkenbodem en core na de zwangerschap.

Wat kun je doen om je billen terug te krijgen?

Ontspan! Sta rechtop, adem diep in en laat alle spanning in je lichaam los. Kijk vervolgens in de spiegel en kantel je bekken enkele keren heen en weer: van geen bil naar te veel bil en probeer de juiste middenweg te vinden.
Voelt dit onwennig, alsof je rug te hol is? Dat is normaal, je moet wennen aan de juiste houding. Oefening baart kunst.
Stel je voor dat er een touwtje aan de bovenkant van je billen zit dat je voorzichtig iets naar achteren en omhoog trekt. Dit zorgt voor een lichte, natuurlijke holling in je onderrug en plaatst je bekken weer onder je heupen.
Probeer deze houding aan te nemen als je zit, loopt, staat en beweegt. Blijf oefenen totdat het vanzelfsprekend aanvoelt.

Tot slot

Vind je het lastig om je billen te ontspannen of heb je klachten zoals incontinentie of bekkenpijn? Mogelijk is je bekkenbodem te gespannen, waardoor je onbewust je billen samengeknepen houdt. In dat geval kan een bekkenbodemfysiotherapeut je helpen om je bekkenbodem op de juiste momenten te ontspannen en aan te spannen.

error: Content is beveiligd!!